SKVELÝ DEŇ V BRATISLAVE

30.05.2011 Celý región

Vyše 40 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska sa v pondelok, 23. mája, zúčastnilo výletu do Bratislavy. Medzi žiakmi nechýbali ani početná prevaha malých Prešovčanov, ktorí si výlet pochvaľovali.
V skorých ranných hodinách sme „vyštartovali“ z Prešova – smer Bratislava. Prvou našou zastávkou bolo miesto, kde sa pripravujú rôzne celoslovenské súťaže a testy – spoločnosť EXAM testing. Preskúmali sme všetky kancelárie a porozprávali sa s ľuďmi, ktorí pripravujú a tvoria pre nás vedomostné súťaže, do ktorých sa zapájajú počas roka aj naši žiaci. Mnohých z nás zaujali aj logické úlohy, spôsob vyhodnocovania, systém kontroly a v neposlednom rade všetky informácie, ktoré nám objasnili ich zmysluplnú prácu. Zároveň sú aj tvorcami časopisu DOBRÁ ŠKOLA, ktorý je podľa slov redaktorky Bibiany Zelinovej písaný nepriamo aj pre žiakov. Práve vďaka nej a tiež Vladimírovi Burianovi sme sa mohli zúčastniť tejto exkurzie obohatenej aj o občerstvenie.
Národná rada Slovenskej republiky – to bolo druhá zastávka nášho výletu. V úvode exkurzie sme sa stretli s prešovským poslancom Ondrejom MATEJOM. Oboznámení s fungovaním NR SR a množstvom informácií sme počas besedy dostali priestor na otázky, ktoré nemali konca kraja. Žiaci sa aktívne zaujímali o názory pána poslanca MATEJA na množstvo tém – napr. rozdelenie Československa, spoluprácu s poslancami iných politických strán, demokracia, ale aj témy aktuálnych spoločenských problémov či platov poslancov. Potom nasledovala prehliadka priestorov parlamentu, história parlamentarizmu na Slovensku, informácie o štátnych symboloch, pravidlách prijímania zákonov, ale aj pohľad z balkóna nad rokovacou sálou, ktorý deti zaujal.
Predposlednou zastávkou bola návšteva fotoateliéru vynikajúcej fotografky a porotkyne celoslovenskej internetovej fotosúťaže FOD. Lolla Fukári nás privítala, vyfotografovala deti v skupinkách, vysvetlila dôležitosť fotografie a všetky aspekty súvisiace s fotografovaním a ponúkla deťom pohostenie, ktoré v tej chvíli všetkým padlo vhod.
Voľný čas strávili deti v bratislavskom nákupnom centre AVION, kde sa najedli a nakupovali darčeky pre svojich rodičov, súrodencov a kamarátov.
Cesta domov bola opäť dlhá a okrem pozerania filmu, sme si v autobuse pospali, ba niektorí aj poplakali za úžasnými spomienkami na Bratislavu.
Výlety do Bratislavy majú od minulého roka (a veríme, že budú mať) tradíciu. Napokon aj tohtoročný výlet sa mohol uskutočniť vďaka celoslovenskej súťaže FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ a projektu mladyfotograf.sk, prostredníctvom ktorého organizujeme rôzne výlety a akcie pre žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Organizátorom týchto projektov je sabinovské Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v spolupráci s Ústavom informácií a prognóz školstva.

Mgr. Ľuboš Lukáč
/autor a organizátor projektov FOD a mladyfotograf.sk/
 

Vyberte región